27, 28 en 29 mei

Lieve schermkijkers! Wij, studenten van ArtEZ Opleiding Docent Theater bouwsteen Onderzoekslab, zijn de afgelopen tijd bezig geweest met het maken van (digitale) voorstellingen. Nu is het moment dat we daarmee naar buiten treden!

De situatie waar we in zitten heeft een andere manier van werken van ons gevraagd, maar de resultaten zijn minstens even interessant.

Op woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 mei openen we onze virtuele deuren en nemen jullie off- en online mee naar binnen!

We starten elke avond in ZOOM, waar de makers van de avond kort hun werk introduceren. Daarna beginnen de verschillende voorstellingen en uiteindelijk sluiten we de avond af met een korte afsluiting.

Het programma ziet er als volgt uit:

ZOOM LINK:

27 MEI:
https://us02web.zoom.us/j/88043134866?status=success
Meeting ID: 880 4313 4866

28 MEI:
https://us02web.zoom.us/j/85431560226
Meeting ID: 854 3156 0226

29 MEI:
https://us02web.zoom.us/j/86237083546
Meeting ID: 862 3708 3546

Linkjes Jovan:

Telefoon-stream https://www.facebook.com/jovan.smilda.16

PC-stream https://www.facebook.com/markie.rutto

Hieronder een korte introductie van de makers.

Let op: voor de voorstelling van Vera dien je je in te schrijven, zie introductie hieronder.

SAIA1

De afgelopen weken heb ik, samen met nog zes anderen, het project Onderzoekslab gevolgd. In dit project hebben wij persoonlijke fascinaties bevraagd en geëxploreerd. Nu het einde van het project nadert, geven wij een inkijkje in dit proces door middel van een voorstelling.  
Tijdens dit Onderzoekslab heb ik mijn fascinatie en interesse richting de begrippen ‘kijken’ en ‘bekijken’ verder geëxploreerd. Naar mijn idee is er een verbinding tussen de manier waarop je naar een kunstwerk kijkt en hoe het kunstwerk naar jou kijkt; het zien van een kunstwerk, maar ook het gezien worden door een kunstwerk. In kunst is er naar mijn idee een wisselwerking: ik zie een schilderij en dat schilderij ziet mij, er zit beweging in, ik vorm mij naar wat ik zie en het kunstwerk vormt zich naar wat ik interpreteer.  
Vanwege de omstandigheden zijn de fysieke lessen vervangen door digitale lessen; dit zorgde ervoor dat ik anders over de begrippen ‘kijken’ en ‘bekijken’ ging denken.  
Waar ik achter kwam was dat de wisselwerking tussen mij als persoon en het kunstwerk ook ontstond tijdens de digitale lessen. Ik zag de camera, de camera zag mij. Ik zag op het scherm dat de camera mij registreerde en dat werd vervolgens gezien door de andere deelnemers. Ik zag de camera van de andere deelnemers niet; ik zag wat hun camera registreerde. Zij zagen hun camera wel, maar als je naar je scherm kijkt zie je je camera niet. Die interactie vond ik een interessant gegeven, het was als het ware ‘kijken door iets heen’.  
Dit gegeven ben ik verder gaan onderzoeken en uit dit proces is vervolgens mijn, voorlopige, voorstelling SAIA1 ontstaan. ‘Voorlopig’ omdat ik denk dat je nooit volledig klaar bent met een onderzoek/proces, maar voor nu is dit iets wat ik graag met jullie wil delen.  
SAIA1 is een ‘Self-Aware Information Assistent, prototype 1’. Wat dit precies inhoudt, wordt duidelijk tijdens mijn presentatie op woensdag 27 mei 2020!  

Dus, block daarom alvast deze avond. Verdere informatie volgt nog.  

Maker: Irene Zwetsloot
Spelers: Annick Nieuwenhuys, Eva Kastelein, Josien van de Hesseweg

[NUMMER INVOEGEN]

Vanuit het thema ‘intimiteit’, heb ik onderzocht hoe we dicht bij elkaar kunnen komen, zonder dat we fysiek bij elkaar zijn. Dit onderzoek vormde zich uiteindelijk offline in plaats van online, met als medium: de telefoon. Mijn spelers en ik hebben onszelf veel vragen gesteld: wat is intimiteit, hoe ziet ze er uit, hoe voelt ze, hoe kan ik haar vangen?

We nemen je graag mee in ons onderzoek, maar daarvoor moet je je wel inschrijven!

Wil jij naar deze voorstelling? Mail dan je naam, de gewenste tijd en je telefoonnummer naar v.bonder@student.artez.nl. Per tijd zijn er drie plekken beschikbaar, wacht op bevestiging en laat je meenemen, de wereld in!

Tijden:
Donderdag 28/05
14:30 VOL   19:30 VOL
15:00 VOL 20:30
15:30 VOL 21:00 VOL

Vrijdag 29/05
15:00 VOL     19:30 VOL
15:30 VOL  20:00 VOL
16:00 VOL 20:30 VOL

Je bent pas ingeschreven als dit bevestigd is door Vera.

Maker: [NAAM]
Speler: [NAAM]

Wezen

Ik wil het ook.
Ik wil daar zijn.
Ik wil voelen.
Ik wil ervaren.
Ik wil ruiken.
Ik wil meer.

Wat begon als een onderzoek naar het woord ‘animisme’, groeide uit tot een onderzoek naar het eigen zijn. Verlangen naar aanraking, samenzijn, fysiek contact. Ik ging in gesprek met drie vrouwen, hoe houden zij zich nu staande en waar hebben zij behoefte aan in deze tijd?

Maker: Jasmine van Putten
Spelers: Milou van der Wende, Mirte Lauwen en Sanne Cival

Amowi

Is het moment constant hetzelfde of telkens anders? Wanneer is het er en wanneer is het weer weg? Wat is het en wat ontstaat er? In de afgelopen weken heeft Tessa Ravestein samengewerkt met Dalou van Eembergen, Josephine van Teeffelen en Hannes Schievink aan de digitale voorstelling; Amowi.

Maker: Tessa Ravestein

The Tree of Life

Enter the game.
Choose your own path.
Learn the consequences.
Trust the fish.
Experience the experience.
Will you arrive safely at the other end?

Maker: Marlies Meuldijk

MEERVAL

Meerval is een game-voorstelling waarin je een onvrijwillig kijkje krijgt in andermans leefwereld. Je wordt gedwongen om samen met de spelers op onderzoek uit te gaan over onderwerpen als privacy, internetverslaving, catfishing en de kracht van suggestie. Via een interactieve livestream kom je zo dicht mogelijk in de buurt van de geïsoleerde spelers en is de aanraking bijna echt. Wat laat jij aan de buitenwereld zien? Wat is de kracht van aanraking? Ben jij wie je zegt dat je bent?

Maker: Jovan Smilda

11/1

11/1 is een digitale voorstelling waarin een jonge vrouw een weg zoekt naar haar ‘fysiek’ voor de quarantaine. Wat gebeurt er allemaal met mij? Wat  gebeurt er met mijn lichaam? Ben ik nog wel mijzelf? Kan ik nog wel zijn wie ik wil zijn?

De voorstelling is gebaseerd op de (lichamelijke) veranderingen tijdens de COVID-19 periode. Ik ben samen met mijn speler Megan Baarda op zoek gegaan naar wat er lichamelijk met ons gebeurt. Ik heb dit samengevoegd in een digitale filmvoorstelling.

‘Het is een ongrijpbaar gevoel, maar zo dichtbij’
Speler: Megan Baarda
Maker: Liselot Nakken

Leave a Reply

Your email address will not be published.