Twaalf weken lang ‘verbannen’ worden van ArtEZ Zwolle, om je te gaan verdiepen in iets waar jouw interesses liggen. Het project Exile klonk mij als muziek in de oren en vanaf afgelopen zomervakantie ben ik dan ook hard opzoek gegaan naar de perfecte invulling voor deze weken.

Ik wilde ontzettend graag naar het buitenland, het liefst naar Amerika. Veel opties heb ik overwogen maar heb ik uiteindelijk toch moeten afstrepen van mijn lijstje. Tot dat ik bij een specifieke acteerstudio in New York kwam. Ik moest een aantal ‘self-tape’ monologen insturen, aanbevelingsbrieven verzamelen en een telefonisch interview van een half uur houden met de head of admissions, waarna ik te horen kreeg dat ik officieel was aangenomen.Langzaam maar zeker vielen de puzzelstukjes in elkaar. Na het goede nieuws dat ik twee scholarships, één volledig, één gedeeltelijk, toegewezen zou krijgen was het eindelijk definitief; mijn Exile zou ik gaan doorbrengen bij Stella Adler Studio of Acting in New York City, USA.

Ondertussen ben ik nu bijna twee weken een New York resident. Ik woon in een fantastisch appartementengebouw waar ik een heel klein maar fijn kamertje heb. Het is een erg centrale plek. Veel dingen zijn goed lopend te doen en voor school pak ik de metro. Bij Stella Adler volg ik vier verschillende vakken. Op maandagen heb ik Approaching the Role, een vak waar we met aangewezen partners aan toegewezen scenes werken. Mijn dinsdagen zijn erg lang. Dan volg ik twee vakken en zit ik om 10.30 p.m. pas in de metro terug naar huis. Het eerste vak is Acting Technique. Hier gaan we heel diep in op Adler’s eigen visie op Stanislavsky’s methode. Het gaat er vooral om, dat iedere zin, in een tekst, een individuele gedachte is en dus een individuele actie heeft die daarbij hoort. Actioning your script is dus een groot deel van deze klas. Je moet bij iedere zin een actie bedenken, die past bij jouw doel van de zin. Ook geven ze ons tools om ons bewust te maken van onze omgeving. Het huiswerk is daarom altijd erg leuk. Afgelopen week moesten we bijvoorbeeld geblinddoekt douchen.

Mijn tweede vak die dag is Acting for Film & TV. Een les met een hoog tempo. Elke week krijgen we sides uit een televisieprogramma die we moeten leren voor de week daarop. We beginnen namelijk elke week met auditeren. Één voor één word je binnengeroepen, doe je auditie, volgens hele specifieke regels, en ga je weer weg. Als iedereen geweest is, bekijken we alle video’s klassikaal, wat best spannend is. Ik heb in twee dinsdagen les al zo ontzettend veel geleerd.

De donderdagen staan voor zelfstudie. Zo kun je met je scene partner repeteren, je sides leren of je script analyseren.

Op zaterdagen heb ik Voice & Monologue. Dit vak begint pas 15 februari dus ik kan jullie nu nog niet vertellen hoe dit is.

Op mijn vrije dagen probeer ik lekker veel te doen en zien. Ik woon echt in het hart van het theater district dus never a dull moment. Ik kan niet wachten om alles te leren wat er te leren valt bij Stella Adler. Gelukkig ben ik nog een flink poosje verbannen van ArtEZ.

Nimfe Sessink
14 februari 2020
New York

Leave a Reply

Your email address will not be published.