Ik dacht dat ik al zoveel wist over mijn positie in de wereld, maar niks was minder waar. De afgelopen maanden ben ik mij zeer bewust geworden van mijn witte privilege. In ongeveer alle media die ik consumeer kan ik mezelf terugvinden, dit komt door dit privilege. Ik heb daar niet eerder zo bij stilgestaan. Voor veel mensen is deze herkenning helemaal niet aanwezig.
Toen ik keek naar de boeken in mijn boekenkast, realiseerde ik me dat er geen diversiteit in zat. Alles wit, alles volgens de ‘norm’. Na deze realisatie ben ik op zoek gegaan. Een van de boeken die ik heb gevonden was The Poet X van Elizabeth Acevedo. Slam poetry boekvorm. Het boek volgt Xiomara, een 15-jarig meisje van Dominicaanse afkomst. We volgen haar gedachten, door middel van de poëzie die ze schrijft. We zien haar worstelen met haar gevoelens, haar familie, liefde en religie. Niet alleen is dit boek prachtig geschreven, het heeft mij ook een perspectief laten zien, dat ik nog niet kende. Het volgende boek van Elizabeth Avecedo (Clap When You Land) staat momenteel op mijn boekenplank, en ik popel om het te gaan lezen.
Verder heb ik de regisseur Ava DuVernay gevonden. Haar documentaire 13th heeft grote indruk op mij gemaakt. Als je deze documentaire nog niet hebt gezien, dan raad ik je aan om Netflix te openen en hem aan te zetten. De documentaire gaat over het dertiende amendement van de grondwet van de Verenigde Staten:
‘Noch slavernij noch onvrijwillige dienstbaarheid, behalve als straf voor het misdrijf waarvan de partij naar behoren wordt veroordeeld, zal bestaan in de Verenigde Staten, en elke plaats onder hun rechtsmacht.’
DuVernay laat zien hoe het dertiende amendement in de praktijk werkt in het huidige gevangenis-industrieel complex en het institutioneel racisme in de Verenigde Staten. In de documentaire komen verschillende sleutelfiguren aan het woord, bijvoorbeeld Angela Davis. Ook komen veel historische gebeurtenissen aan bod: ‘The Birth of a Nation’, ‘The Civil Rights Movement’, ‘The War on Drugs’ en ‘Police Brutality’. Deze documentaire heeft voor mij enorm veel educatieve waarde gehad. Ook de andere werken van DuVernay zijn aan te raden, bijvoorbeeld When They See Us en Selma.
Lezen en documentaires bekijken vormen maar een kleine stap. Ik heb nog enorm veel te leren. Door mijn bevoordeelde positie merk ik dat ik nog erg onwetend ben. Vandaar dat het zo belangrijk is om je privilege te herkennen. Blijf niet in onwetendheid. Benut dit tijdperk van kennis om je te laten informeren. Blijf niet in die witte bubbel. Helaas is er een beperkt divers aanbod in de mainstream media, of misschien beter gezegd: er wordt weinig aandacht aan besteed. Als je dus niet zelf op zoek gaat, zul je ook niet veel tegenkomen. Hopelijk hoeven we in de toekomst niet langer op zoek te gaan. Voor nu is het echter belangrijk om te zoeken, je in te lezen en te blijven leren.