Het is weer de tijd van het jaar voor zelfverbetering! Een frisse start om nieuwe doelen op te stellen en nieuwe hobby’s te beginnen. En dat is (als een van de weinige dingen) niet veranderd. Dus bij deze goede voornemens van onze redactie.

Sophie deelt… veertig boeken lezen

Toen ik wettelijk gezien nog kind was verslond ik boeken. Ik las elke week minimaal twee boeken, en dan heb ik het niet over dunne boekjes, nee literaire boeken van gemiddeld 400 bladzijdes. Maar ik weet niet wat er de afgelopen twee jaar gebeurd is; ik lees nu voor mijn doen ontzettend weinig. Ik denk dat ik afgelopen jaar nog geen vijftien boeken gelezen heb. Dat wil ik dit jaar graag veranderen. Ook omdat ik wat nieuwe schrijvers en filosofen heb ontdekt van wie ik graag meer boeken wil lezen. Zoals de schrijver Yukio Mishima. Ik zou twee A-4’tjes vol kunnen schrijven over deze Japanse schrijver, want ook zijn leven was ontzettend interessant. Ik adviseer je om deze schrijver, filosoof, theatermaker en samoerai zelf op te zoeken om te lezen over zijn bijzondere levensstijl. Een andere reden waarom ik zijn boeken wil lezen is omdat Aziatische literatuur een heel andere wereld oproept dan westerse literatuur. En omdat ik al sinds mijn twaalfde bekend ben met de westerse literatuur lijkt het mij een goede uitdaging om mijn kennis te verbreden met Aziatische literatuur.
Ook wil ik me dit jaar meer gaan verdiepen in filosofie. Nu ben ik bezig in De mythe van Sisyfus, van Albert Camus, de grondlegger van het absurdisme. Door de lessen van school ben ik de afgelopen maanden veel bezig geweest met filosofie, en wil ik er meer over weten en over nadenken. Andere filosofen die dit jaar op mijn lijstje staan zijn: Nietsche, Kant, Socrates en Plato. Ik denk dat mijn volgende boek over de filosofie van Socrates of Plato gaat zijn zodat ik die basis wat meer beheers en de referenties van andere filosofen beter begrijp.

Leave a Reply

Your email address will not be published.