‘Wat is er mis met mij?’ Een vraag waar ik vrij zeker van ben dat wij die allemaal aan onszelf stellen als we negatieve emoties ervaren. Of we nou boos, depressief, zelfbewust, angstig of verdrietig zijn; niemand voelt dit graag, dat is overduidelijk. Maar hoe nuttig is die vraag?

Hoe zou je reageren op iemand die deze emoties ervaart? Wat zou je zeggen tegen iemand om wie je geeft, als die zich kut voelt? Denk daar eens even over na …

Done? Great.

Waarschijnlijk heb je zoiets als dit gedacht:

‘Het komt wel goed, ik ben er voor je.’

‘Het is niet jouw fout.’

‘Je bent dapper en sterk.’

‘Je komt hier wel doorheen; het kost gewoon tijd.’

‘Neem wat tijd voor jezelf.’

‘Je ziet er goed uit!’

Het zijn de gebruikelijke meelevende zinnen die we gebruiken om te laten weten dat wij de ander zullen steunen en helpen waar we kunnen. Want wij weten allemaal dat het makkelijkste wat we in die situatie doen is onszelf de schuld geven, onszelf in elkaar slaan, onze mislukkingen vergelijken met het succes van anderen, op hen jaloers zijn, tegen onszelf zeggen dat we niet goed genoeg zijn en ga zo maar door… Maar zolang wij ons niet bewust zijn van onze eigen mentaliteit, kunnen we ook nooit beginnen met liever voor onszelf te zijn. Moeten wij niet beginnen met deze dingen tegen onszelf te zeggen als we down zijn? En ja, ik weet dat dit veel makkelijker gezegd dan gedaan is.

Onze inner saboteur, die kritische innerlijke stem, is en blijft onze ergste vijand. En daarom is het zo belangrijk dat wij een andere stem weten te vinden die we luider en luider kunnen maken, en deze stem heet self-love. En zoals ik al eerder zei: dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn reis naar self-love is ook lang en pijnlijk geweest, en ik ben er lang niet. Want het is een reis die nooit eindigt. Maar ik kom nu eindelijk op een plek waar ik echt liever voor mezelf begin te worden. Ik begin mijn lichaam lief te hebben zoals het is, omdat ik het begin te waarderen voor ins functies en het niet haat om ins uiterlijk. Ik begin mij uit te drukken op manieren waarvan ik nooit had gedroomd. Ik begin dingen te bereiken die ik nooit voor mogelijkheid heb gehouden, en dat allemaal omdat ik ben begonnen met liever voor mezelf te zijn.

Ironisch genoeg begon ik me tijdens het schrijven op dit punt van het artikel rot te voelen (dit was de dag na de crematie van mijn vader) en begon ik aan mijn capaciteiten en motivatie te twijfelen. Ik was niet aardig voor mezelf. Ik realiseerde me toen dat ik precies het tegenovergestelde deed van wat ik jullie vraag te doen. Dus stopte ik en zei tegen mezelf: ‘Je mag nu minder productief zijn, je maakt een moeilijke tijd door en dit gaat niet je beste werk zijn. Gun jezelf wat vrije tijd en het wordt beter.’ Dus ik stopte met schrijven en ging een ronde door het park wandelen.

Hoe dan ook, het is nu een week later en ik zit nu in een veel betere headspace. So, here’s where we bring you into the convo. Ik wil je geen valse hoop geven, dit is geen wondermiddel dat in een keer gaat werken. Maar hopelijk kan ik je aanmoedigen om geleidelijk aan liever voor jezelf te zijn. En om je te helpen heb ik hier wat dingen toegevoegd die ik doe:

Het is oké om te voelen!Help jezelf eraan te herinneren dat het oké is om je op welke manier dan ook te voelen. Het ergste wat we onszelf aan kunnen doen is onszelf afschrijven als we negatieve emoties ervaren. Stel jezelf op dezelfde manier gerust als je andere dierbaren gerust zou stellen.

Ook dit gaat voorbij – Herinner jezelf er óók aan dat het gevoel tijdelijk is. Ik weet zeker dat je je al eerder zo hebt gevoeld, toch? En je zult je zeker later nog eens zo voelen. Het gaat erom dat je weet dat het gevoel niet permanent is. Je bent er al een keer eerder doorheen gekomen en zult er weer doorheen komen!

Neem de tijd die je nodig hebt – Je hoofd heeft de tijd nodig emotioneel te kunnen herstellen nadat het overbelast is, net zoals je lichaam fysiek de tijd nodig heeft. De ene keer zal dit langer zijn dan de andere en dat maakt helemaal niks uit. Neem de tijd die je nodig hebt en gun je hoofd die rust.

Just be kind to yourself – Ik weet dat dit voor de hand liggend klinkt, maar het is een van de belangrijkste dingen die we het vaakst vergeten te doen. Er is geen wondermiddel voor self-love, het gaat erom dat je leert om liever te zijn voor jezelf en jezelf te accepteren zoals je bent.

Weet gewoon dat je mooi, getalenteerd en geweldig bent. De samenleving bepaalt de normen niet, dus meet jezelf er niet aan af.

En om af te sluiten geef ik deze quote mee van RuPaul, die Rupaul’s Dragrace-fans zullen herkennen:

If you can’t love yourself

How in the hell you gonna love somebody else?’ 

Liefs

xx

Leave a Reply

Your email address will not be published.