Hallo mijn naam is Emma. Ik kom uit een wedstrijd van duizend zaadcellen. Toen ik klein was, maakte ik graag kleine kermisattracties in mijn garage. Op school was ik diegene die altijd als eerste de schuld kreeg. Ik was eigenlijk stiekem een beetje verliefd op meester Tim. O, ik weet nog goed dat ik altijd zonnetjes maakte van het rode ontsmettingsmiddel op mijn knie. Ik hou van een verse tube crème zonder putjes. Het klinkt misschien raar, maar ik rol supergraag in het gras en al van jongsaf aan heb ik het verlangen de mensen beter te begrijpen. Wie ben jij?
Onszelf voorstellen. Kennismakingsspelletjes. Iets wat we allemaal veel te vaak moeten doen zonder dat we er écht bij stilstaan. Hoe stel je jezelf voor? En vooral: wat heeft de ander daar nu aan? Ken je dat gevoel? Je moet jezelf voorstellen en zonder dat je er bij stilstaat, schakel je over op het beschrijven van je werk of opleiding. Er zijn wel meer mensen met dezelfde jobsfunctie of dezelfde studie. Wat zegt dat nu over jezelf, over wie jij bent als uniek persoon? Wat als we ons ontdoen van onze status, ons ego of ons imago? Wat blijft er dan nog over?
Dit idee kwam op tafel te liggen toen ik een digitale tool moest ontwikkelen voor mijn afstuderen in de opleiding Digital Storytelling. Ik wilde graag een hulpmiddel creëren dat mensen in hun dagelijks leven zou kunnen helpen. Gelijktijdig, deed ik mijn afrondingsstage voor de opleiding Psychologie. Ik ging aan de slag met een psychisch kwetsbare vrouw die graag haar levensverhaal op scène wilde vertellen. Hoe leer jij nu echt iemand kennen en hoe breng je dat over in een paar zinnen? Ik ging alle theaterstukken, waarvan ik tekstmateriaal liggen had, langs. Ik haalde uit elk tekst de zinnen die mij het meest raakten en waardoor ik mij het meest met het personage kon verbinden. Zo kwam ik uit bij de acht startzinnen die ik nu heb. Ik gebruik zelf die zinnen om mezelf voor te stellen, als korte schrijfopdracht om een groep beter te leren kennen of om een personage dieper te beschrijven in een theatertekst.
Met dit idee daag ik ook iedereen uit om zichzelf voor te stellen vanuit diens eigen fantasie en nostalgische gedachten. Niet alleen in de hoop elkaar zo beter te leren kennen, ook omdat onderzoek uitwees dat het bewust gebruiken van fantasie en nostalgische gedachten ervoor zorgt dat we ons verbonden voelen. Uit ervaring weet ik ook vaak dat de vooraf opgebouwde hiërachische verhoudingen meteen wegvallen.
Ga naar www.deflationproject.com en gebruik de acht startzinnen om jezelf of iemand anders voor te stellen. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn. De redactieleden van Human Presence hebben dit ook gedaan. Je kunt hen leren kennen door naar de pagina ‘Over Human Presence’ te gaan.