Bovenstaande uitspraak is helaas veel voorkomend in de queercommunity. Voor iedereen die geen deel uitmaakt van de queercommunity: welkom bij de psychologische schadelijke segregatie waar wij dagelijks mee te maken hebben.
Bodyshaming is een bekend fenomeen in de queercommunity. De uitspraak in de titel is een typisch voorbeeld van een blaco Grindr-profiel bio die specifiek op zoek is naar cis, witte mannen Met het stereotype uiterlijk en de ‘mannelijke’ houding die alle mannen zouden moeten hebben. Klinkt stom hè? Toch is het de realiteit.
Op deze manier denken en redeneren is al erg genoeg, maar dit -op een T-shirt bedrukt- aan iedereen te laten lezen is gewoon respectloos.
Tanktop door Marek+Richard, op de markt voor Pride 2016.
Bodyshaming is de benaming voor Het geven van kritiek op jezelf of anderen vanwege een uiterlijk aspect, en uit zich vaak in het vernederen van iemand anders, door spot of kritische opmerkingen over de vorm, de grootte of de kleur van (een deel van) het lichaam. Door de groei van sociale media is er een grotere druk komen te liggen op het hebben van Of streven naar ‘het perfecte lichaam’. Het gevolg hiervan is dat iemand die niet voldoet aan dit ideaalbeeld als ‘anders’ gezien wordt en hiermee geconfronteerd wordt, bodyshaming dus. Deze confrontatie hoeft niet een directe vorm te hebben, zoals in: ‘Je bent dik’. Opmerkingen als ‘Zou je dat nu wel allemaal opeten?’, ‘Moet je kijken hoe hij/zij erbij loopt’ en ‘Wat vaker sporten zal je goed doen’ zijn ook shaming.
Een deel van de queercommunity hanteert torenhoge standaarden van wat wel en niet aantrekkelijk is (‘no fats, no fems, no asians’). Om hier een concreet voorbeeld van te geven neem ik een terugkerende grap uit de Netflixserie Will & Grace, waarin Will negen seizoenen lang door het karakter Jack beschreven wordt als ‘straight skinny but gay fat’: dun voor een hetero maar dik voor een homo. Hoewel het een grap is, legt dit commentaar ook pijnlijk bloot hoe er in de queercommunity lichamen kunnen worden veroordeeld. Een ander voorbeeld komt uit een lezersenquête van het Britse homotijdschrift Attitude onder 5000 mannen. Daaruit blijkt dat 35 procent mannen met ‘extra vet op de botten’ minder aantrekkelijk vindt, 71 procent afknapt op een partner met ‘typisch vrouwelijke trekjes’ en dat 41 procent vindt dat vrouwelijke homomannen (‘fems’) de community ‘een slechte naam geven’.
Een direct gevolg hiervan is dat veel homomannen worstelen met hun lichaamsbeeld. Deze worsteling kan zorgen voor vele schadelijke gevolgen als eetstoornissen, toename van stress, minder zelfvertrouwen en depressie.
Ikzelf train niet, ik doe niet aan sport en door corona en de quarantaine beweeg ik een stuk minder. Hierdoor ben ik aangekomen en een groot deel van mijn figuur kwijtgeraakt en een tijdlang heb ik mij minder aantrekkelijk gevoeld. Totdat ik mij realiseerde:
AANTREKKELIJKHEID IS GEEN PERSOONLIJKE EIGENSCHAP!
Als je denkt dat je aantrekkelijkheid voor anderen je een beter mens maakt, heb je het echt fout!
Ik ben mij volledig bewust van het voorrecht dat ik heb als cis witte man. Daarom wil ik juist mijn stem gebruiken om ongehoorde stemmen te laten klinken en daarmee helpen een bewustzijn te creëren voor dergelijke worstelingen. Een snelle oplossing is hier helaas niet voor. Het enige wat wij kunnen doen is samen werken aan een meer inclusieve community, die niet alleen pronkt met het topje van de ‘queer-ijsberg’.
Ik wil afsluiten met een paar kleine verschillen die we op microniveau kunnen maken:
Vermijd termen als dik of mager – Ja, het concept is ook van toepassing op mager. Iemand ‘mager’ noemen kan net zo schadelijk zijn. Zie iemand als de persoon die hij/zij/hun is.
Vermijd het automatisch feliciteren bij gewichtsverlies – Is het je ooit opgevallen dat wij automatisch iemand die is afgevallen willen feliciteren, maar de persoon die aankomt niet? Dit toont aan dat ons onderbewustzijn nog steeds vasthoudt aan de veronderstelling: dik is slecht, mager is goed.
Probeer je niet aan te passen om het aanpassen – Het is belangrijk je je gevoel van eigenwaarde niet laat afhangen van je lichaamsbeeld. Tevreden zijn met jezelf, jezelf accepteren zoals je bent en van jezelf houden is belangrijker dan acceptatie en waardering van anderen.
Wees trots! – Wees blij met jezelf en durf jezelf te laten zien, dat is het enige wat telt!