Met tien studenten heb ik een close reading van een niet-theatrale tekst uitgevoerd. Mijn eerste keuze, om vanuit een tekst van Peter Handke of Harold Pinter te werken, had ik in het weekend overboord gegooid nadat ik via uitzending gemist het interview van Adriaan van Dis met Yuval Noah Harari op DWDD Heimwee had gezien. Zijn uitspraken en gedachtes zijn zó actueel en refereren zó aan ingrijpende en actuele ontwikkelingen die ons binnenkort misschien zullen raken, zonder dat we echt tijd en ruimte nemen om daarover na te denken… Misschien hebben we wel met de ingrijpendste verandering te maken in de evolutie van onze soort?

Daarnaast vond ik het een boeiend gegeven, dat Harari zich uitspreekt over het onderwijs. Namelijk in die zin, dat niemand werkelijk kan inschatten wat mensen over twintig à dertig jaar aan opleiding of vaardigheden nodig hebben om op de arbeidsmarkt te kunnen (over-)leven.
Vanuit deze context herontdekte ik de ’10 rules for students & teachers’ van John Cage, waarin John Cage zich uitspreekt over mogelijke regels of richtlijnen voor het leren en werken van studenten en docenten op een kunstacademie. Vanuit deze tekst hebben de deelnemende studenten zelf onderstaande regels geformuleerd:

Sta open voor alles wat op je af komt.
Luister en kijk naar de wereld om je heen en oordeel niet te vlug.

Blijf bewuste keuzes maken en kritisch formuleren, met het oog op zowel het verleden als de toekomst.

Durf anders te zijn.

Seek your own answer.

Wees altijd eerlijk naar jezelf, de ander en de wereld.
Communication is the key.’

Zet je bewust in voor je eigen ontwikkeling; denk nooit uitgeleerd te zijn.

Probeer altijd vanuit verschillende perspectieven te kijken. Neem een open houding aan.

Take responsibility for others.


Hier is de link naar het volledige interview van Adriaan van Dis met Harari bij DWDD Heimwee: https://www.npostart.nl/de-wereld-draait-door/04-02-2020/BV_101396079

Leave a Reply

Your email address will not be published.