Zinekunst is misschien wel de meest alternatieve en underground kunstvorm die er is, en het was heerlijk verfrissend en inspirerend om een duik te nemen in een kunstvorm die mij tot dusver onbekend was. De zinescene (wat een lekker woord) is vrijwel volledig analoog en oogt daardoor klein, terwijl het tegenovergestelde waar is! Zines zijn overal te vinden, mits je weet waar te zoeken en de juiste contacten hebt. Overigens is het een perfecte manier om een vet statement-kunstwerk te maken met dingen die je gewoon al in huis hebt, dus ideaal tijdens de quarantaineperiode!

Een kleine How-To-Zine, of benieuwd wat ik heb gemaakt? Lees lekker verder.

Help! Hoe maak ik een zine?

Stap 1: Verzamel zoveel mogelijk spullen om je heen die je inspireren. Voor mij was dat alles aan papier, kaartjes, oude tijdschriften, foto’s en kranten wat ik kon vinden in mijn studentenkamertje. Vergeet niet ook je lijm, plakband, schaar, nietmachine, pennen/stiften of verf er bij te pakken! Kortom, alles waar een kindje uit groep 1 tijdens het crea-bea-uurtje razend enthousiast van wordt (net als ik).

Stap 2: Begrijp de structuur van een zine. Deze bestaat namelijk eigenlijk uit maar één, dubbelgevouwen A-4’tje, precies zoals je vroeger boekjes maakte met stripverhaaltjes er in.

  • Op de eerste bladzijde maak je de voorpagina, oftewel, volgens de uitleg van Marc van Elburg van het ZineDepo (www.zinedepo.nl), een perfecte verbeelding van wat het ideaal zou zijn van jouw zine.
  • Vervolgens, aan de binnenkant, op bladzijde 2, geef je een uitleg van wat er moet gaan gebeuren. Hoe voer je jouw zine uit, wat zijn de classificaties van het ideaal van jouw zine?
  • Op bladzijde 3 voer je jouw zelfbedachte classificaties uit. Hoe ziet de uitvoering er uit?
  • Op de laatste bladzijde, nummer 4, vertel je de lezer hoe hij of zij de zine moet distributen. Misschien nodig je de lezer uit om contact op te nemen en schrijf je je adres of e-mail op, maar misschien kan dat ook op een heel andere manier.

Zie de voorbeelden hieronder!

Stap 3: Bedenk waar jij je zine over wil maken, en ga aan de slag! Vergeet niet plezier te hebben, het fijne aan een zine is dat je gewoon lekker kunst kunt maken met een korreltje zout.

Wat ik heb gemaakt? Nou, ik ben lekker los gegaan met mijn feministische gedachtegoed, en besloot een zine te maken met een knipoog naar alle ellenlange essays, columns en ‘how-to’s’ die je vertellen hoe je als vrouw stand moet houden tussen de testosteronbommen in de kunstscene. Hier komt ‘ie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.